JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 13.Névnap: Ida
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


PROSZT JÁNOS(Budapest, 1892. febr. 6. – Budapest, 1968. júl. 5.): vegyész, egyetemi tanár, a szilikonok előállításának, továbbá a polarográfiának ismert szakértője.

A budapesti tudományegyetem bölcsészkarán végzett, ahol kémiát, fizikát és matematikát hallgatott, majd 1913-ban doktorált. Az egyetem kémiai intézetében Buchböck Gusztáv mellett díjas gyakornokként kezdte pályáját, majd egyéves berlini ösztöndíjat nyert, a berlini egyetemen Nernst és Planck intézetében tanult. Az I. világháborúban 4 évet a fronton töltött. 1919. március 21-től a Munkásegyetemen tanított, közben vegyészként működött a Székesfővárosi Tejhivatalnál. A Tanácsköztársaság bukása után 1919-től ismét az egyetem kémiai intézetének tanársegéde, majd 1924-től a soproni Bányamérnöki és Erdőmérnöki Főiskola vegytani tanszékén tanárként oktatott. 1934-től a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bánya-, kohó- és erdőmérnöki karán tanár, 1940–1946 között egyúttal a kar dékánja volt. 1948-tól 1964-ig, nyugdíjazásáig a Budapesti Műszaki Egyetem gépész-, vegyészmérnöki karának szervetlen kémiai tanszékén volt tanszékvezető egyetemi tanár. Nyugdíjba vonulása után is tevékeny szerepet vállalt, dolgozott a Szervetlen és Analitikai Bizottságban, a Magyar Kémikusok Egyesületében; elősegítette a Magyar Vegyészeti Múzeum létesítését. Jelentős szerepet játszott a vegyész-felsőoktatás megszervezésében. Tudományos kutatásaiban az elektrokinetikus jelenségek kérdései és a szilikonok előállítása foglalkoztatták. Több szabadalmazott eljárást dolgozott ki a Grignard-reakció alkalmazására a szilikonok előállításainál. Elsőként foglalkozott Magyarországon polarográfiával. Módszert dolgozott ki a polarográfiás áram deriválására, foglalkozott tudománytörténettel is.

Proszt János feltalálótársként a Magyar Szabadalmi Hivatal PIPACS adatbázisában 3 szabadalmi bejelentésben szerepel (lajstromszám, cím):

146761 – Eljárás vizes oldatok habzásának csökkentésére

145638 – Vizettaszító bevonat hőközlő falakra lecsapódó gőzök hőátadásának növelésére

95340 – Eljárás az ólomakkumulátor töltésfokának szinreagensekkel való megállapítására

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal