JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 18.Névnap: Erik, Alexandra
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


POSNER KÁROLY, Lajos (Pest, 1822. okt. 4. – Budapest, 1887. dec. 7.): könyvkötészeti műhely- és nyomdatulajdonos, a grafikai és papírfeldolgozó ipar magyarországi úttörője.

Párizsban könyvkötészetet tanult. Pesten 1852-ben könyvnyomdászati és litográfiai műintézetet alapított. Üzletkörébe felvette a papírkereskedelem, a könyvnyomdászat és könyvkötészet minden ágát. Trefort Ágoston miniszter ösztönzésére térképkészítéssel is foglalkozott.

A grafikai ipar és általában a papírkereskedelem sokat köszönhet fáradhatatlan munkálkodásának. Mint kiállítási biztos szerepelt az 1871-es londoni, 1873-es bécsi és az 1882-es trieszti kiállításon, és az 1885-ös országos kiállítás munkálataiban is részt vett. Számos királyi és császári rendjellel tüntették ki, 1873-ban családját lovagi rangra emelték, 1885-ben királyi tanácsosi kinevezést kapott. Műintézetét még életében egyetlen fiának, Alfrédnak adta át, aki számos más neves korabeli grafikai alkotás mellett a Pallas Nagylexikon mellékleteit műhelyével elkészíttette.

Posner Károly Lajos: Díszalbum, Pest, 1871.
Kereszty Péter: A térképek, atlaszok múltja és jövője a hazai közoktatásban
(tanulmány)
Novák László Magyar nyomdák
KÖNYVKÖTÉSZET
(gyűjtőoldal)
NYOMDAIPAR
(gyűjtőoldal)
PAPÍR
(gyűjtőoldal)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal