JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 14.Névnap: Tibor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


PÓLYA GYÖRGY (Budapest, 1887. dec. 13. – Palo Alto (USA), 1985. júl. 7.) magyar származású matematikus, a heurisztika széles körű alkalmazója és népszerűsítője a budapesti egyetemen jogi, irodalmi, filozófiai, fizikai és matematikai tanulmányokat folytatott. Doktori értekezését 1912-ben a valószínűségszámítás témaköréből írta. 1910 és 1914 között Bécsben, Göttingenben és Párizsban tanult tovább neves matematikusoknál. 1914-ben végleg elhagyta Magyarországot és a zürichi műszaki főiskolán kezdett tanítani, 1928-tól egyetemi tanárként.

1924-ben jelent meg első könyve, a Feladatok és tételek az analízis köréből (társszerző: Szegő Gábor), amely a mai napig fontos, széles körben használt szakmunka maradt. Szakmai érdeklődésének főbb irányai a valós és komplex függvénytan, a valószínűségszámítás, a kombinatorika, az algebrai egyenletek elmélete és a számelmélet voltak. Kutatásai során gyakran indult ki matematikán kívüli problémákból, így például legfontosabb kombinatorikai eredményeire vegyületek izomérszámának vizsgálata vezette.

1940-ben kivándorolt Amerikába és 1942-től a Stanford egyetemen tanított – utolsó előadás-sorozatát 90 éves korában tartotta. Pedagógiai tevékenységének középpontjában a heurisztika, a „felfedezés tudománya” állt. Euler nyomán azt tűzte ki célul, hogy a felfedezés, a gondolatok, a megoldás születésének folyamatában tegye hozzáférhetővé a matematikát a kívülállók számára is, szemben a személytelen, csak a végeredményre figyelő felfogással. Első és legismertebb, 16 nyelvre lefordított könyve A gondolkodás iskolája elemi szinten foglalkozik problémamegoldással, összefoglalja a heurisztika történetét és alapfogalmait, és elsőnek fogalmazza meg híressé vált szabályrendszerét a feladatmegoldásra.

Amellett, hogy nagy tudós és eredeti gondolkodó volt, Pólya Györgyöt szuggesztív előadóként, kiváló pedagógusként és humanista, melegszívű emberként is számon tartották tanítványai, kollégái.

Dr. Majoros Mária: Pólya György eredményei
Hogyan oldjunk meg feladatokat? Pólya György: „A gondolkodás iskolája” – részlet
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal