JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 14.Névnap: Tibor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


PILTER PÁL(Somlóvásárhely, 1919. febr. 16. – Érd, 1968. márc. 3.): kohómérnök, a Dunai Vasmű nyersvasgyártási technológiájának kidolgozója.

Mérnöki oklevelét Sopronban szerezte (1942). 1942-től az ózdi nagyolvasztó üzemmérnöke, majd gyárrészlegvezető volt. 1952-től a Lenin Kohászati Művek új nagyolvasztójának üzembe helyezését vezette. 1953-tól a Dunai Vasmű nagyolvasztó részlegének vezetőjeként üzembe helyezte az első olvasztót. 1955–64-ben a Dunai Vasmű főmérnöke, műszaki igazgatója volt, s emellett a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST) nyersvasgyártási szekciójában is közreműködött. 1964-től haláláig a Vasipari Kutató Intézet igazgató-helyetteseként dolgozott. Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Vaskohászati Szakosztályának elnöke, 1966-tól az egyesület főtitkára volt. Számos tanulmányt közölt a Bányászati és Kohászati Lapokban és a Vasipari Kutató Intézet évkönyveiben.

Szabad Nép: Megkezdte termelését a Sztálin Vasmű ércelőkészítő és tömörítő műve
(részlet)

A külön gyárnak is beillő, nagyteljesítményű, korszerű ércelőkészítő-mű magyar tervezők munkája alapján épült fel. Különleges automatizált berendezései – körbuktatók, aprítógépek, rázórosta, görgőrosták – mellett mindössze néhány ember irányítja a vasércosztályozását, aprítását, előkészítését. Ez az automatizált gyáregység szokatlanul nagy mennyiségű anyag mozgatására képes: három kilométer hosszúságú szállítószalagjai naponta annyi anyagot képesek szállítani, amely öt – egyenként 60 darab vasúti kocsiból álló – tehervonatot töltene meg. Az ércelőkészítő-mű próbaüzemben készített alapanyagát már kipróbálták a Sztálin Vasmű nagyolvasztójában. A pormentes, nagyjából azonos nagyságú érc adagolása kevesebb kokszfogyasztást, gazdaságosabb üzemet jelent – országunknak jelentős deviza-megtakarítást.

A kohászat évtizedes vágya teljesült a modern üzem felépülésével – mondotta ünnepi beszédében Borovszky Ambrus elvtárs, a Sztálin Vasmű igazgatója. Az ércelőkészítő és tömörítőmű munkájával zavartalan, egyenletes kohójáratot biztosíthatunk, könnyebb munkával, nyugodtabb üzemeltetéssel és több még jobb minőségű nyersvasat adhatunk a hazának. Előzetes becslés szerint évente tízezer tonna kokszot takaríthatunk meg az új mű munkájával, s a tömörített érc adagolásával évente több tízezer tonnával több nyersvasat adhatnak a kohászok

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal