JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


PETSCHACHER GUSZTÁV (Bécs, 1844. febr. 9. – Budapest, 1890. jan. 7.): osztrák származású építész, az Andrássy út építészeti kialakításának egyik megalkotója.

Bécsben Ferstel és F. Schmidt tanítványa volt, onnan került 1873-ban a Sugár úti építővállalat meghívására hazánkba, ahol haláláig működött. Szellemes és nagyvárosias neoreneszánsz stílusú bérházépületeivel a historizmus építészetének egyik jelentős képviselője volt: a MÁV-nyugdíjintézet négy bérháza a Köröndön, az egykori Hitelbank, ma Pénzügyminisztérium József nádor téri székháza, a volt Harkányi- és Pallavicini-paloták az Andrássy úton.

Farbaky Péter: Budapest 1873–1896 között
(részlet)
A magánépületek

Az Andrássy út Körönd utáni első, még zárt beépítésű szakaszának monumentális épülete a Pallavicini Sándor őrgróf által épített palota (Andrássy út 98.), amelynek telkét a család 1874-ben a várbeli Sándor-palota tulajdonjogáért kapta cserébe. Nem főúri rezidencia, hanem bérpalota, két kapujából, illetve főlépcsőházából nyílóan szintenként egy-egy, összesen tizennégy lakással. Főhomlokzatával, belső tereivel a genovai, milánói érett cinquecento építészetét idézte fel a tervező Petschacher Gusztáv.

Krúdy Gyula: Milyen volt az Andrássy út?
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal