JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 18.Névnap: Andrea, Ilma
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


Az első magyar mérnöknő, PÉCSI ESZTER (Kecskemét, 1897. márc. 8. – New York, 1975. máj. 4.) a Berlin-Charlottenburg-i egyetemen kezdte, majd amikor a budapesti Műegyetem is megnyílt a nők előtt, itt fejezte be tanulmányait. Ő volt az első mérnöknő Magyarországon: építész oklevelét 1920. március 8-án kapta meg. A Guth és Gergely irodában kezdett dolgozni, majd hamarosan saját irodát nyitott. 1922-ben kötött házasságot Fischer Józseffel, aki a modern magyar építészet egyik meghatározó személyisége volt. Pécsi Eszter szakmáján belül statikus tervezőként tevékenykedett; ilyen minőségben férjével is több közös munkát készített. Részt vett a CIAM (Congres Internationaux d’Architecture Moderne) magyar csoportjának tevékenységében. Számos kitűnő építész tervező kollégájával működött együtt. Ő készítette a margitszigeti fedett uszoda szerkezeti terveit (építész: Hajós Alfréd), a Fiumei úti baleseti kórházét, amely Budapest első vasszerkezetű magasháza volt és a Kútvölgyi úti kórházét sok modern magánvilla mellett.

1949-től a KGMTI (Kohó- és Gépipari Minisztérium Tervező Intézete) munkatársa, majd statikus főmérnöke lett. 1956-ban a forradalmi bizottság elnökévé választották, ezért 1957-ben elbocsátották. Elhagyta az országot és Bécsben kezdett dolgozni. Ott ő tervezte az első belvárosi többemeletes parkolóházat a Neue Markt-on. 1958-tól New Yorkban élt; itt is sikeres tervezőnek számított, bár 59 évesen kellett új körülmények és feltételek mellett, idegen nyelvi közegben új életet kezdenie. Breuer Marcellel dolgozott a New York-i egyetem több épületén, ő volt a statikus tervezője az első vasbetonvázas felhőkarcolónak, a Hotel America-nak. Különleges alapozási módszert fejlesztett ki a Hudson folyó partján épülő toronyházakhoz. Háromszor is megkapta „Az év legjobb statikai terve” díjat New York városától.

Sikeres, tevékeny életének agyvérzés vetett véget hazájától távol, 77 éves korában.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal