JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 16.Névnap: Csongor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A gellérthegyi csillagvizsgáló alapító igazgatója, PASQUICH JÁNOS (Zeng, 1754. jan. 1. – Bécs, 1829. dec. 15.) Dalmáciában született és ifjúkorában pap volt. 1784-ben került a pesti tudományegyetemre, majd 1786-ban kinevezték a budai várban létesült csillagvizsgáló adjunktusának. 1789-ben az egyetemen a felsőbb mennyiségtan professzora lett. 1797-től a bécsi, majd a gothai obszervatórium munkatársaként működött. Ebben az időszakban a Föld alakjával és a földrajzi koordináták pontosabb meghatározása foglalkoztatta, kutatási eredményeiről szakcikkekben számolt be.

1802-ben tért vissza Magyarországra, 1807-ben a budai várbeli csillagda igazgatója lett. Ő kezdeményezte, hogy az elavult régi helyett létesítsenek új csillagvizsgálót a Gellérthegyen. 1805-ben készítette el az első tervezetet és 1815. október 15-én Ferenc császár megnyitotta az új létesítményt. Az épületet Pollack Mihály tervezte, a műszerek jó részét a müncheni Reichenbach cég szállította. Igazgatói pályafutása alatt számos szakmai támadás, rosszindulatú rágalom érte még közvetlen munkatársai részéről is. Ezek ellen saját kiadású röpiratokban tiltakozott. Gellérthegyi igazgatósága idején több fontos kézikönyvet is írt.

1825-ben, nyugdíjaztatása után, Bécsbe költözött. Értékes könyvtárát a gellérthegyi csillagvizsgálóra hagyta, a pesti egyetemen pedig alapítványt létesített kiváló hallgatók számára.

Vargha Domokosné: Három bukott angyal
Pasquich János
(szócikk)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal