JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 15.Névnap: Anasztázia, Tas
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


OLÁH PÁL (Makó, 1921. jún. 10. – Budapest, 1969. máj. 16.): állatorvos, mikrobiológus, a kubai oltóanyag-termelés megszervezője.

1946-ban állatorvosi oklevelet szerzett. 1947-től a Szovjetunióban tanult, 1949-től a Földművelésügyi Minisztériumban dolgozott, majd 1950-ben a Phylaxia Oltóanyag-termelő Intézethez került, ahol jelentős kutatómunkásságot végzett. 1962–67-ben Kubában dolgozott, megszervezte és irányította a kubai oltóanyag-termelést. Munkássága főként a háziállatok vírusok okozta fertőző betegségei elleni védőoltási eljárások kidolgozására irányult, folyóiratokban több szakközleménye jelent meg.

Vincze Zoltán: Gyógyszerkutatás és gyógyszergyártás
(részlet)
Gyógyszeripar

Az államosítás az oltóanyag-termelésben is nagy változást eredményezett. Az idők folyamán létesített kisebb oltóanyag-termelő laboratóriumok ugyanis beolvadtak a Phylaxiába; az egyesített vállalat Phylaxia Állami Oltóanyagtermelő Intézet néven működött tovább. Az embergyógyászati oltóanyagokkal szemben támasztott, megnövekedett mennyiségi és minőségi követelmények, valamint a téma közegészségügyi jelentősége miatt indokolttá vált, hogy ez a részleg különváljék a Phylaxiától. Ez az üzem 1954-ben Humán Oltóanyagtermelő és Kutató Intézet néven önálló vállalattá alakult.

Az államosítás lehetővé tette azt is, hogy megtisztítsák a magyar gyógyszerlistát az elavult, túlhaladott készítményektől. Így a lehetőség szerint a minimumra csökkentették azoknak a gyógyszereknek a számát, amelyeket különböző néven több cég is gyártott. Ugyanakkor vezérelvként kimondták, hogy csak jól definiálható hatóanyagot tartalmazó, stabil sajátságú, bizonyíthatóan terápiás értékű készítmény törzskönyvezhető, de ez is csak akkor, ha a meglevőkkel szemben lényeges haladást képvisel.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal