JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 26.Névnap: Fülöp, Evelin
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


NEUSCHLOSS SIMON (Vágvecse, 1821. márc. 5. – Pest, 1871. jan. 31.): faáru-gyáros és építési vállalkozó, az első magyar parkettagyár megalapítója, majd a meginduló magyarországi vasútépítkezések egyik legfontosabb beszállítója, vasúti talpfák gyártója.

Az 1840-es évek elején bátyjával, Neuschloss Bernáttal fakereskedést és ácsüzemet létesített, néhány év múlva Pestre telepítette át üzemét, ettől kezdve út- és vasútépítkezéseket vállalt. 1860-ban megalapította az első magyar parkettagyárat, majd üzemét gőzfűrészüzemmel bővítette. Vállalatainak vezetését halála után fiai: Ödön és Marcell vették át.

Fejes Antal: Újpesttől Budapestig – A Neuschloss család 40 esztendeje
(részlet)
A Neuschloss család Pestre költözése

A Neuschloss Károly, majd pedig halála után fia, Simon által vezetett vállalkozás a Pest-Losonc vasútvonal kiépítése idején alapozta meg későbbi, országosan is elismert jó hírét. 1873-ban, Budapest létrehozásának évében a pesti Feldunarsoron lévő üzemükben már két 100 lóerős gőzgép működött, tizenöt fűrészt és két gyalut meghajtva. Az alkalmazottak száma160 fő (159 munkás és egy mérnök) volt, és a telepen évente közel 800 ezer öl (kb. 1 millió 600 ezer méter) törzsfát dolgoztak fel. A Neuschloss család ebben az időben 1727 Ft-os virilis adójával a főváros legnagyobb adófizetői közé emelkedett. A főváros egyesítését követő építési konjunktúra alatt a jelentős épületfa-mennyiséget szállító Neuschloss-vállalkozások helyzete csak tovább erősödött.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal