JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2023. szeptember 28.Névnap: Vencel
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A televíziózás megteremtésének egyik úttörője, a sokoldalú feltaláló, NEMES TIHAMÉR (Budapest, 1895. ápr. 29. – Budapest, 1960. márc. 30.) a műegyetemen szerzett diplomát 1917-ben. Tanárai között olyan kiemelkedő személyiségek voltak, mint Bánki Donát, Kürschák József, Zipernowsky Károly. Először a Lloyd repülőgépgyár alkalmazásába került, majd a Telefonhírmondónak lett a főmérnöke. Később az Elektromos és Finommechanikai Rt igazgatói székét cserélte fel a Posta Kísérleti Állomásának előbb munkatársi, később főmérnöki beosztásával. Ez az intézmény akkoriban a magyar híradástechnika fellegvárának számított. Első jelentős alkotása a Tomits Ivánnal együtt kifejlesztett CB 35-ös márkajelű telefonkészülék volt, amelyet több mint két évtizedig gyártottak.

Hamarosan a távolbalátó készülékek megvalósításának lehetőségei kezdték érdekelni. Az ő nevéhez fűződik az első hazai katódcsöves képbontás és -visszaalakítás kidolgozása. Ennek megvalósítására itthon a műszaki feltételek hiánya miatt nem került sor. Ugyanez volt a helyzet másik javaslatával, amely a színes televízióra vonatkozott, és amelyről Colour television with electrical colour filters címmel közölt cikket egy tekintélyes angol szaklap a Television and Short-wave World 1939. februári száma.

Nemes Tihamért az elektrotechnika minden ága érdekelte. Foglalkozott elektromos hangszerekkel, logikai gépekkel – egy sakkfeladványokat megoldó berendezést is konstruált –, beszédíró géppel, járógéppel, fényelektromos vezérléssel, hőáramlással, a legkülönbözőbb célú és rendszerű szimulációkkal és modellezésekkel. Végül figyelme a kibernetika és a számítógépek felé fordult. Kutatta az emberi szervezet és a gépi szerkezetek közötti analógiákat. Két évvel halála után hátrahagyott tanulmányaiból állították össze tisztelői és barátai a Kibernetikai gépek című kötetet.

Emlékére rendezik meg minden évben a Nemes Tihamér Országos Középiskolai Számítástechnikai Tanulmányi Versenyt.

Rozgonyi-Borus Ferenc: Nemes Tihamér élete és logikai gépének ismertetése
(életrajz)

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal