JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2023. december 3.Névnap: Ferenc, Olívia, Xavér
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


MOSKOVITS MIKLÓS (Nagyvárad, 1875. nov. 9. – Budapest, 1963. szept. 15.), a szerves kémiai kutatások jelentős egyénisége.

Vegyészmérnöki tanulmányait Bécsben és Charlottenburgban végezte, majd Budapesten doktorált. 1898-tól a nagyváradi Mór és Fia szesz- és élesztőgyárban kezdett dolgozni, ahol több jelentős találmánnyal segítette a gazdaságosabb, célszerűbb technológiák kialakítását. Javasolta, hogy az élesztőgyártáshoz fehérjék helyett ammóniát, ammóniasókat, amidokat és amidsókat használjanak fel és kidolgozta az élesztő kihozatalt jelentősen növelő, úgynevezett hozzáfolyatási eljárást. Szabadalmat kapott a benzinmotorok alkoholtartalmú üzemanyagának (benzin-alkohol-aceton elegy, „motalko”) gyártási eljárására. Budapesten megalapította az első hazai oldószergyárat; részben saját szabadalma alapján butanol-acetongyárat létesített. Növényvédő szerek gyártásával és azok alkalmazásával, gyakorlati bevezetésével is foglalkozott. Cége Erjedésipari vállalat néven egészen 1974-ig működött.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal