JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 18.Névnap: Andrea, Ilma
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


MÓRA KÁROLY (Moravecz) (Sternberg, Morvaország, 1899. szept. 30. – Budapest, 1938. márc. 29.): csillagász.

Kövesligethy Radó tanítványa a budapesti tudományegyetemen, ahol 1932-ben avatták a csillagászat, a fizika és matematika doktorává. Pályája kezdetén a földrengéstannal is foglalkozott. Doktori értekezését az MTA adta ki. A budapesti egyetemen 1924-től a kozmográfiai tanszéken lett tanársegéd, 1931–32 között a lipcsei csillagvizsgálóban, a következő évek során Hamburgban és Heidelbergben dolgozott. 1933-ban az Asztrofizikai Obszervatóriumhoz került, és Tass Antal igazgató nyugalomba vonulása után 1935-ben őt bízták meg a Svábhegyi Csillagvizsgáló vezetésével. A budapesti egyetemen két féléven át a csillagászat helyettes tanára volt.

Nevezetesebb dolgozatai az RV Tauri-típusú R Scuti változó csillagokra, az M 67 csillaghalmaz csillagainak helyzetére és saját mozgására, valamint kisbolygók vizsgálatára vonatkoznak. Kezdeményezésére indult meg a budapesti csillagvizsgálóban a gömb alakú csillaghalmazok változófényű csillagainak fényképezése. Több fejezetet írt a Természettudományi Társulat kiadásában megjelent, A csillagos ég című kiadványban.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal