JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


MILLNER TIVADAR (Pécs, 1899. márc. 7. – Budapest, 1988. okt. 27.): vegyészmérnök, az ipari méretű izzólámpa termelést lehetővé tévő volfrám izzószál szabadalmaztatója.

A budapesti műegyetemen szerzett vegyészmérnöki diplomát (1923), doktorált (1948). 1924-től 1958-ig a Tungsram (Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.) szakmai közösségének volt a tagja. 1958-tól nyugdíjba vonulásáig az MTA Műszaki Fizikai Kutató Intézetében igazgató-helyettes, majd tudományos tanácsadó volt. 1963-ban lett a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen egyetemi tanár. Számos szabadalom szerzője vagy részese volt. Szabadalma alapján gyártanak jó minőségű volfrám szálat az egész világon. Az Állami-díj első fokozatával a volfrám-izzószál fontos alapkutatási problémáinak megoldásáért és az eredmények gyakorlatba való átültetéséért tüntették ki. 1981-ben elnyerte a Nemzetközi Porkohászati Unió Plansee-Plakettjét. Közel 100 tudományos dolgozata főleg külföldi lapokban jelent meg.

Millner Tivadar feltalálóként a Magyar Szabadalmi Hivatal PIPACS adatbázisában 4 szabadalmi bejelentésben szerepel (lajstromszám, cím):

182898 - Eljárás fém molibdénnek fém wolfrám jelenlétében való szelektív feloldására 

171009 - Eljárás adalékos volfrámoxid előállítására 

166888 - Eljárás két- vagy többfonalú ízzólámpa előállítására 

163582 - Idegenyagokat tartalmazó volfrámízzótest és eljárás annak előállítására 

Pál Lénárd: Halványuló emlékeim az 50 éve alapított KFKI-ról
(részlet)
Első éveim a KFKI-ban

Hazatérésem után a KFKI-ban azt a feladatot kaptam, hogy honosítsam meg a mágneses kutatásokat. Ezt a munkát fontosnak ítélte az MTA Műszaki Osztálya is, személy szerint Winter Ernő, Millner Tivadar, Istvánffy Edvin és még sokan mások. A KFKI akkori vezetőitől, elsősorban Kovács Istvántól, az intézet igazgatójától sok támogatást kaptam. Létrejött a KFKI-ban egy kis létszámú, mágneses osztály, amely hamarosan értékes eredményeket produkált. Korszerű mérőberendezéseket és technológiai eszközöket készítettünk. Ehhez felbecsülhetetlen segítséget kaptam Zsigmond Györgytől, invenciózus mérnök-munkatársamtól. Nagyon jó kapcsolat alakult ki a Távközlési Kutató Intézettel, főként Dénes Péterrel, aki az ott folyó, ipari, mágneses kutatásokat vezette, de aki saját maga mulattatására a számelmélet terén is figyelemre méltó eredményeket ért el.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal