JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 14.Névnap: Tibor
    
 
Hónapok
 
Tavaszi erdőDobogókő (fotó: Vimola Ágnes)

Tavaszi erdő
Dobogókő
(fotó: Vimola Ágnes)

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


MIHÁLYI ZOLTÁN KÁROLY, Mayer (Tamási, 1896. márc. 8. – Budapest, 1970. szept. 25.): erdőmérnök, szakíró, az Országos Erdészeti Szakkönyvtár jelenlegi könyvállományának egyik megalapozója, oltalmazója.

1913-ban a budapesti műegyetemre, majd 1914-ben a selmecbányai Bányamérnöki és Erdőmérnöki Főiskolára iratkozott. Oklevelét 1921-ben a soproni akadémián szerezte meg. 1923-tól a somogyszobi erdőgazdaság vezetője volt. 1927-ben az erdőmérnöki főiskola erdőműveléstani tanszékén tanársegédként dolgozott. Közben a Magyar Ornithologusok Szövetségének és a Hubertusz Vadászati Védőegyesületnek titkára volt. Elsőként szerzett műszaki doktori címet (1924). 1936-tól Budapesten az Országos Erdészeti Egyesület titkára volt. 1938-tól 1944-ig az Erdészeti Lapokat szerkesztette. 1944-től katona, a hadifogságból 1947-ben tért haza. 1948-tól a Magyar Állami Erdészet Központi Igazgatóságánál, 1949-től az Erdőközpont erdészeti dokumentációs osztályán, 1950-től 1954-ig a Mezőgazdasági Dokumentációs Központnál, majd hosszabb ideig az Akadémiai Kiadónál szerkesztette az Agrárirodalmi Tájékoztatót (1953–56), a Magyar Agrárirodalmi Szemle Erdészeti rovatát (1950–57). Közreműködött több szótár munkálataiban.

Riedl Gyula, Dr. Sárvári János: A Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtár története
(részlet)
Az Országos Erdészeti Egyesület Könyvtára

Székházunk fokozatos elvételével - 1949-től – a szekrények nagy részét elvesztve, tulajdonképpen ömlesztve helyezték el a könyveket különböző helységekben. Ilyen állapotban került a Nyári Pál utcába, ahol az V. emelet szerkezete nem bírta el a nehéz szekrényeket, ezért a megmaradt 7 db szekrény a pincében került elhelyezésre. A könyvállomány megmaradása a hadifogságból 1947-ben hazaérkezett dr. Mihályi Zoltán egyesületi titkárnak köszönhető.

1962-ben, az Egyesület Tőzsdepalotába való átköltözésekor, a könyvállományt ruháskosarakban szállították, pontosabban Nyírády Lajos és Riedl Gyula cipelték át a Tőzsdepalotába, ahol a megmaradt 7 szekrényen kívül egy zárt folyosóba beépített polcokon nyertek elhelyezést a könyvek.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal