JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 29.Névnap: Magdolna
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A tengerentúl is elismert épületszobrász, építész tervező, MARÓTI GÉZA (Barsvörösvár, 1875. márc. 1. – Budapest, 1941. máj. 6.) pályafutását kőfaragó inasként kezdte. Magánúton, saját erejéből képezte tovább magát Budapesten és Bécsben, olyan eredményesen, hogy 1905-től a Műegyetem szobrásztanárként alkalmazta. 1900-ban saját műhelyt, műtermet alapított. 1908-ban, a spanyol király látogatásakor ő tervezte az Andrássy úti diadalkaput; ennek következtében kapott meghívást Mexikóba, ahol a nemzeti színház tervezésére kérték fel. Ez a korai munkája nagyon jól sikerült: Körösfői-Kriesch Aladár közreműködésével dolgozott, a nézőtér hatalmas, színes üvegkupolája és a világon egyedülálló kristály-mozaik függöny Róth Miksa munkája volt. Az épület jelenleg más rendeltetésű: a Szépművészetek Palotája lett. 1927-ben Amerikába ment és Detroitban számos épületplasztikát tervezett. 1930-ban közel-keleti utazást tett Konstantinnápolytól Jeruzsálemig lóháton, a keresztes hadak útját követve. Kutatómunkát is végzett a jeruzsálemi Salamon-templom rekonstrukciójához. Utazása inspirálta Mi vagyunk Atlantisz című, több mint 600 oldalas, Atlantisz rekonstrukciójával foglalkozó művének megírására, amelyen 7 évig dolgozott és közvetlenül halála előtt fejezte be. 1932-ben tért vissza Budapestre.

Fontosabb munkái: a Zeneakadémia és a Gresham palota épületszobrai (1904, 1906), világkiállítási pavilonok Milánóban és Torinóban (1906, 1911), egy meg nem valósult nagyvonalú terv a Lágymányoson létesítendő állandó kiállításra és sportcsarnokra, saját villája Zebegényben és ugyanitt egy Hősök emléke építmény Krisztus-oszloppal.

1941-ben munka nélkül, elfeledve halt meg.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal