JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2023. november 30.Névnap: András, Andor, Andrea
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


MARKÓ DEZSŐ(Miskolc, 1896. febr. 15. – Budapest, 1966. máj. 1.): orvos, röntgenológus.

Oklevelét 1920-ban szerezte Budapesten. 1919-től az Elischer Gyula vezette II. számú Központi Röntgenintézetben dolgozott, majd Debrecenben a röntgentanszék első tanársegédje volt (1922–30). 1930-ban egyetemi magántanárrá habilitálták. 1930-tól 1945-ig a budapesti Charité Poliklinika, 1945–1966 között a fővárosi Fehérvári úti Rendelőintézet röntgenfőorvosa volt. Találmánya volt többek között az ún. ejtő kazetta, valamint a genitaliákat védő berendezés megszerkesztése.

Péter Mózes: Elischer Gyula (1875–1929)
(részlet)
Az életmű

Elischer Gyula professzor röntgenológusként dolgozott, de mindig szoros kapcsolatban állt és diagnosztizált a klinikummal. Tanítványainak a klinikusi szemléletet adta át. A debreceni egyetemen kitűnő klinikus kollégái voltak Csiky József, Szontágh Félix, Neuber Ede, Belák Sándor, Hüttl Tivadar, Huzella Tivadar, Ormós Jenő, Verzár Frigyes, Benedek László, Loessl János, Kulin László, akikkel nagyszerű orvosi és egyetemi tevékenységet folytattak, szakmai és baráti légkört tartottak fent.

Fia ifj. Elischer Gyula még ma is visszaemlékszik, hogyan tárgyalták Édesapja és más orvosok órákon át a kérdéses diagnózisokat vagy az alkalmazandó sugárdózis kérdését, milyen alapos szakmai vitákban alakultak ki azidőben a döntések.

Az Elischer iskola kiváló tagjai még évtizedekig meghatározó személyiségei voltak a magyar radiológiának. Közéjük tartozott Ratkóczy Nándor a budapesti orvosegyetem professzora, Markó Dezső, Hrabovszky Zoltán, Kopári József (Miskolc), Engelmayer Jenő (Kassa), Rencz Antal (Debrecen) és Jóna István.

Elischer professzor páratlan diagnosztikai érzékét, tudását a Budapesten élő kollégák a debreceni évek alatt is igényelték. Egy-egy pesti útja alkalmával kérték segítségét, konzíliuma alapján kerültek műtétre Bókay, a Verebély család több tagja.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal