JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 25.Névnap: Orbán, Márkus
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A nemzetközileg elismert gyógyszer- és méregtan-szakértő, a magyar orvostörténet-írás megteremtője, MAGYARY-KOSSA GYULA (Debrecen, 1865. jan. 8. – Keszthely, 1944. jún. 21.) első jelentős műve a Gyógyszerrendeléstan című egyetemi tankönyv volt. A mérgezésekről, azok diagnosztikájáról, a hazai gyógynövényekről írott szakkönyvei itthon és külföldön is népszerűek voltak. Legtöbbet idézett műve a lehűtött Kísérletek gyógyszereknek testrészekbe fecskendezésével, de fontos tanulmányai jelentek meg a doppingszerek kimutatásáról, az arzén- morfin- és szénsavmérgezésről, a köszvényről is. Évtizedekig volt használatban az állatok rühessége ellen kidolgozott kéndioxidos gázkezelési eljárása, nagyon sokféle gyógyszer kifejlesztésében vett részt, amelyek közül néhány még ma is forgalomban van. A nemzetközi szakirodalom „Kossa-reakció” néven tartja nyílván világszerte alkalmazott mikrotechnikai eljárását a szövetekben lerakódott mész kimutatására.

Nagyon jelentős és úttörő tevékenysége volt a tudomány-, illetve orvostörténet- írás, amely működése nyomán honosodott meg Magyarországon. Minden ilyen jellegű munkájában szem előtt tartott, átfogó célja volt annak bizonyítása, hogy létezik egy eredeti, jellegzetes magyar kultúra és ez integráns része az egyetemes európai kultúrának. Ezen a területen fő műve a Magyar Orvosi Emlékek (1929-1940) öt kötete, amelyből csak négy jelenhetett meg. A könyv egymástól független fejezetekben tárgyalja a magyar orvoslás történetét és e fejezetek tartalmaznak művelődéstörténetet, társadalomtörténetet, orvosi életrajzot, műszótárt és számos más tárgyat. Akadémiai székfoglalóját Adatok a magyar géniusz biológiájához címmel tartotta.

Mayer Alajos: Magyary-Kossa Gyula
(festmény)
Dr. Ábrám Zoltán: Magyar orvosi emlékek
(értekezés)
Állatorvoslás és egyetemtörténet
(ismertető)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal