JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2023. szeptember 26.Névnap: Jusztina
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.

Egy nagy sikerű hajókormány-csavar feltalálója, KUNSTAEDTER JAKAB (Pest, 1843. ápr. 14. – Budapest, 1900. márc. 21.) már fiatal gépészmérnökként feltűnt tehetségével; megfordult Angliában, Németországban és Franciaországban és külföldi gépgyárakban fontos beosztásokban dolgozott. 1868-ban jött haza és egy gépgyár műszaki vezetője lett. Vállalata az 1873-as gazdasági válságban tönkrement és ő ismét külföldre kényszerült. Csak élete vége felé, betegen települt haza.

Élete főműve egy teljesen új rendszerű hajókormány-csavarra vonatkozó találmány volt. Ennek lényege egy, a kormánylapáton vagy a kormánylapátban elhelyezett evezőcsavar, amelynek tengelye a propeller főtengelyével csuklós összeköttetésben van. Előnye a gyors kormányozhatóság és a hajó sebességének fokozása. A találmányt Angliában és Amerikában számos hajón alkalmazták, Kunstaedter azonban nem volt jó üzletember, nem gazdagodott meg találmányából. Később, az ikercsavarok alkalmazása miatt megoldása túlhaladottá vált, feledésbe merült.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal