JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


KÖVESLIGETHY RADÓ (Verona, 1862. szept. 1. – Budapest, 1934. okt. 11.) csillagász. Már pozsonyi középiskolás évei alatt új módszert dolgozott ki az állócsillagok parallaxisának kimutatására. A bécsi egyetemen matematikát, fizikát és csillagászatot hallgatott, doktori oklevelet szerzett, majd a bécsi csillagvizsgáló asszisztense lett. Itt figyelt fel rá Konkoly-Thege Miklós és meghívta ógyallai csillagvizsgálójába obszervátornak. Később a pesti Tudományegyetemen Eötvös Loránd tanársegédje lett, 1889-től pedig a kozmográfia és a geofizika magántanára. Közben 1899 és 1903 között ellátta az ógyallai obszervatórium aligazgatói teendőit is.

Munkásságának első szakasza az elméleti csillagfizikai kutatások jegyében telt. Elsőnek sikerült reális értékeket kapnia a színképintenzitás eloszlásának méréséből a csillagok felszíni hőmérsékletére. Ógyallán részt vett az égi egyenlítőtől délre elhelyezkedő csillagok színképkatalógusának összeállításában. Tervezett spektrálfotométert, megkezdte a csillagok fényességmérését.

A gyakorlati tevékenységekben is jeleskedett: megszervezte a budapesti, fiumei, kolozsvári, ungvári, kalocsai, kecskeméti és ógyallai állomásokból álló hazai szeizmológiai hálózatot. Mint a Nemzetközi Földrengési Szövetség örökös főtitkára, a világ szeizmológiai kutatásait egy évtizeden át Budapestről irányította. Ebben különösen hasznára vált imponáló nyelvtudása: hat nyelven – magyarul, németül, angolul, olaszul, franciául és latinul – fogalmazta meg tudományos értekezéseit. 1906-ban megalapította a Magyar Földrengési Számoló Intézetet és az egyetemi földrengési obszervatóriumot.

A földrengéskutatás terén a hálózatfejlesztésen kívül elméleti kutatásokat is végzett. 1906-ban hipocentrum meghatározási formulát dolgozott ki, melyet a jelenlegi szeizmológiai irodalom is az ő neve alatt említ. Foglalkozott a földrengés előrejelzés lehetőségeivel; felvetette, hogy mérni kell a feszültség alatt levő kőzetben terjedő hullámok sebességét.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal