JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 14.Névnap: Tibor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A hazai búzatermelés és szeszgyártás szakértője, KOSUTÁNY TAMÁS (Nyírlugos, 1848. márc. 7. – Budapest, 1915. jan. 19.) a keszthelyi gazdasági tanintézetben kezdte, majd a pesti tudományegyetem kémiai intézetében folytatta tanulmányait. Itt Than Károly professzor figyelt fel rá és javaslatára állami ösztöndíjjal Halléban tanulmányozhatta a mezőgazdasági kémiát. Ennek eredményeként írta meg első munkáját, A borászati vegytan alapvonalait. 1871-ben a magyaróvári gazdasági tanintézet tanára lett. Minisztériumi megbízásra kezdett foglalkozni a dohány kémiai vizsgálatával; a kísérletek eredményeit A magyarországi dohányok jelene és jövője című tanulmányában foglalta össze. 1883-ban tanártársával, Cserháti Sándorral megalapították a Mezőgazdasági Szemlét, ezt a havonta megjelenő gazdasági folyóiratot, amelyben tanácsot, segítséget akartak nyújtani mindenkinek, aki a mezőgazdaság bármely ágában tevékenykedett. Másik tanár-kollégájával a takarmányozásról jelentetett meg könyvet, majd cikksorozatot és – Lázár Pállal - kézikönyvet írt a szeszgyártásról; ezen a területen hamarosan a legtekintélyesebb szakembernek számított az országban.

A XIX. század végén a magyar mezőgazdaság központi kérdésévé vált a megfelelő minőségű búza termesztése, lisztminősítő eljárások kidolgozása. Kosutány két másik tanártársával kapott állami megbízást a vizsgálatok elvégzésére. Magyarország szinte minden vidékéről származó, közel 600 búzafajta folyamatos, 6 éven át tartó vizsgálata alapján készült el az összefoglaló tanulmány.

1903-ban Kosutány az országos kémiai intézet igazgatója és műegyetemi tanár lett, időközben az akadémia is tagjává választotta a növényi fehérjék képződéséről írott székfoglalója alapján. Emellett nem tartotta lealacsonyítónak, hogy molnárképző vagy szeszgyárvezetői tanfolyamokon tartson előadásokat gyakorlati kérdésekről. Népszerű, szuggesztív előadó volt. Sokoldalú, fáradhatatlan tevékenységét számos kitüntetés koronázta.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal