JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2023. december 9.Névnap: Natália, Natasa
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


KÖRMENDY NÁNDOR (Körmendy Nándor (Celldömölk, 1894. febr. 28. – Budapest, 1969. febr. 24.): építész, a két világháború közötti magyar építészet egyik jelentős alakja.

Néhány ismertebb épülete: Hárshegyi Idegszanatórium (1927–28), Németvölgyi úti elemi iskola (1930), a Dunai Révkapitányság épülete a Belgrád rakparton, angyalföldi kultúrház. Társtervezője volt az Országos Társadalombiztosítási Intézet (OTI) balesetkórházának (ma Országos Traumatológiai Intézet) (Gerlóczy Gedeonnal, 1940). Nevéhez fűződik a sikondai gyógyfürdő, a karcagi posta, a sopron-kurucdombi, a csornai, a győr-nádorvárosi templom, a pécsi kereskedelmi iskola, a debreceni Alföldi Takarékpénztár székháza. 135 országos tervpályázaton nyert díjat. 1954-ig az Általános Élelmezésipari Tervező Intézetnél (ÁÉTI) dolgozott, majd az Élelmezésipari Tervező Intézetnél működött, mint az építészosztály vezetője. Részt vállalt az intézet magasépítési tevékenységének megszervezésében. 1954 után is több jelentős tervet készített: dunakeszi konzervgyár raktárépülete; debreceni dohánygyár korszerűsítése. 1942-ben Greguss Ágost-díjat kapott.

Város bemutató
(részlet)
Komáromi körséta

A Bajcsy-Zsilinszky–Szent László utca kereszteződésénél a sarkon forduljunk balra, s induljunk el a Szent László utcán. Itt található a buszpályaudvar, innen indulnak a helyi és távolsági járatok. A pályaudvar mögött magasodik a Jézus Szíve római katolikus templom. A klinkertéglából rakott épület Körmendy Nándor tervei alapján épült 1937-ben. A modern magyar egyházművészet jelentős alkotásaként tartják számon. Belsejét a 30-as évek kiváló képző- és iparművészeinek alkotásai díszítik. Az apszisban a magyar szenteket ábrázoló freskók Kontuly Béla, a bal oldali mellékoltár Mária-szobra Antal Károly, a tabernákulumon az Angyali üdvözlet Ohmann Béla műve, a szószék négy evangélistát ábrázoló kerámiaképei Kovács Margit alkotásai. A főoltárt Schima Endre győri iparművész kovácsoltvas munkái díszítik. A főbejárat fölött a komáromi származású Szemereki Teréz három kerámiaképe látható.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal