JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 18.Névnap: Andrea, Ilma
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


KOL ERZSÉBET, (Kolozsvár, 1897. júl. 6. – Budapest, 1980. nov. 15.): algológus, jelentős kriobiológiai tanulmányok szerzője.

A szegedi egyetemen 1924-ben középiskolai tanári, 1925-ben bölcsészdoktori oklevelet szerzett. Az egyetem Általános Növénytani Tanszékén dolgozott, 1932-től docensként, 1937-ben magántanárrá habitálták. 1940 és 1948 között a kolozsvári egyetemen tanított. 1948-tól nyugdíjba vonulásáig, 1969-ig a budapesti Nemzeti Múzeum Növénytárában folytatta nemzetközileg is kiemelkedő tudományos munkásságát. Legfontosabb kutatásai a havon és jégen élő algákra irányultak. Algagyűjteménye és mikrofotográfiái a múzeum egyedülálló ritkaságai közé számítanak.

Kol Erzsébet
(részlet)

1948-ban került a Növénytárba, miután Győrffy István professzorral együtt el kellett hagynia a Kolozsvári Egyetemet. Értékes élőalga gyűjteményét szinte szökve, a hátán hozta át a határon. A Növénytárban is folytatta kriobiológiai tanulmányait. Közleményei jelentek meg a Kárpátok, az Alpok, a Pirin- és Rila-hegység, Albánia és Görögország hóalgáiról. Munkássága összefoglalása a Die Binnengenwasser sorozat 24. köteteként megjelent Kryobiologie című könyve, ami a ma napig is alapműnek számít. Kriobiológia munkássága mellett számos más területen is maradandót alkotott. Foglalkozott a Balaton, a Bakony, a Pécselypatak, az Aszófői-Séd, gémeskutak, rizsföldek, borvizek, tőzegmohalápok és még számos más terület algáival. Élete végéig dolgozott Desmidiacea monográfiáján, ami azonban csak halála után, Felföldy Lajos átdolgozásában jelenhetett meg.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal