JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


KISS TIBOR (Budapest, 1899. jún. 21. – Budapest, 1972. dec. 15.): építész, egyetemi tanár, számos jelentős budapesti középület tervezője.

1923-ban végezte tanulmányait a budapesti műegyetemen, 1929-ben avatták műszaki doktorrá. 1934-ben állami ösztöndíjjal többhónapos tanulmányutat tett Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban. 1935-ben a budapesti Cukor utcába tervezett bérházat, majd 1940-ben pályanyertes terve alapján Hidasi Lajossal megbízást kapott a pannonhalmi bencés gimnázium épületének megépítésére. 1947–57-ben tanszékvezető egyetemi tanár volt a műszaki egyetem középület-tervezési tanszéken. 1949-ben a Magasépítési Tudományos Egyesület alelnöke lett. 1951-ben a Vígszínház újjáépítési munkálatait vezette (Károlyi Antallal). Nevéhez fűződik a Bp. I. Attila út 18-22 számú OTP lakóház (1962), a Vágóhíd utcai tornacsarnok, valamint a budapesti Kertészeti Kutatóintézet épülete. Megvalósult tervei mellett számos tervpályázaton vett részt és nyert díjat (Vigadó tervpályázat, III. díj, Szabó Árpáddal). Szakírói munkássága is jelentős. Szakcikkei a Technika, a Tér és Forma, az Alkotás hasábjain jelentek meg.

Befejezetlen önéletrajz – Kiss Tibor építész feljegyzései
(részlet)

 

Az 1956. évi októberi szabadságharc

 

Reggel az orvosi rendelőben Bardon dékánhelyettes arról beszél: a tanszékemre érve értesítést kapok telefonon, hogy a diákság délután 3-kor ülést tart követelései megtárgyalására. Erről már szombaton tudtam, hiszen Meisels tanársegédem mutatott egy röpcédulát, mely 15 pontban foglalta össze a követeléseket. Csodálkoztam, hogyan jutottak stencilgéphez, hiszen azokat oly gondosan nyilvántartották és elzárták, írógépeinket pedig már hosszú ideje minden ünnepnapon el kellett zárni, nehogy munkaidőn kívül avatatlan személy hozzájusson. Felértem a tanszékre, de nem a várt értesítést kaptam, hanem egy másikat, amely a rektorhoz hív fél 1-re. Megint hoztak egy stencilezett röpcédulát, melyen már 25 pont volt, egyrészt politikai, másrészt anyagi, harmadrészt kulturális követelések.

Politikai: egyenrangú szovjet-magyar barátság, jöjjön Nagy Imre, mi van az urániumérccel, mi Bíró Ferenc (Rákosi öccse) felelőssége; anyagi: emeljék a diáksegélyeket, félárú vasúti igazolványban részesüljenek, jobb menzakoszt legyen; kulturális: fakultatív nyelvoktatás, honvédségi tárgyú vizsgák beszámítása a szaktárgyaktól függetlenül, s főleg a nyugati-keleti utazások szabadsága.

 

Forrás: Építészfórum honlap, 2006. október 20.

 

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal