JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 15.Névnap: Anasztázia, Tas
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


KERPELY KÁLMÁN (Oravicabánya, 1864. okt. 11. – Budapest, 1940. jún. 24.): növénytermesztő, egyetemi tanár. A magyar rozs- és dohánytermesztés, illetve a műtrágyázás fejlesztésének kiemelkedő gyakorlati szakembere.

Tanulmányait a keszthelyi gazdasági tanintézetben és a hallei egyetemen végezte. Ezután 1889-ig a mezőhegyesi és kisbéri ménesbirtokon dolgozott, majd a keszthelyi gazdasági tanintézet tanára lett. Növénytani szaktárgyakat tanított. 1893-tól a debreceni gazdasági tanintézetben a növénytermesztés tanára, 1899-től igazgatója volt. 1898-tól vezette a debreceni dohánykísérleti állomást is. 1907-től a magyaróvári gazdasági akadémia igazgatója volt, 1920–1935 között a budapesti közgazdasági, ill. műegyetemen a növénytermesztéstan tanára volt. Nagy eredményeket ért el a csillagfürt-termesztés, a zöldtrágyázás, a seprűcirok-termesztés terén. Nevéhez fűződik a bővebben termő rozsok elterjesztése. Nagyarányú kísérleteket végzett és kiváló érdemeket szerzett a műtrágyák és műtrágyázás megismertetésével, elterjesztésével kapcsolatban. Kezdeményezője volt a sortrágyázásnak, az 1900-as évek elején a dohány permettrágyázásával is foglalkozott. Számos tanulmányt és cikket írt.

GABONA
(gyűjtőoldal)

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal