JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


KERPELY ANTAL (ifj.) (Ruszkabánya, 1866. szept. 27. – Bécs, 1917. júl. 23.): kohómérnök.

1887-ben Selmecbányán szerezte diplomáját, majd az Österreichische-Alpine-Montan-Gesellschaft alkalmazta, amelynek vezérigazgatójaként vonult nyugalomba.

Sok találmánya közül a róla elnevezett forgórostéllyal ellátott gázfejlesztő készülék az egész világon elterjedt. Ez a készülék mindenben kielégíti a korszerű kohók követelményeit: folyamatosan üzemeltethető, a salak és a hamu önműködően eltávolítható. Az elsők között fejlesztett ki a martin-kemencéhez adagológépet. Az ő irányításával előállított közel 30 centiméter vastag nikkel-acél hajópáncélzat az erre kiírt nemzetközi pályázaton a legjobbnak bizonyult. 1914-ben a német kohómérnökök egyesülete a Carl Lueg aranyéremmel tüntette ki, mely csak a szakma legkiválóbbjainak járt. Végrendeletében 2 millió koronát adományozott jótékony célra, a háború által kivérzett országnak.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal