JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


KERÉKJÁRTÓ BÉLA (Budapest, 1898. okt. 1. – Gyöngyös, 1946. máj. 26.) matematikus, a topológia világszerte ismert művelője a budapesti tudományegyetemen szerzett doktorátust. Előbb a szegedi, majd a budapesti egyetemen tanított analízist és geometriát. A topológia több alaptételének bizonyítása tőle származik, más tételeket egyszerűsített. Felismerte a topológia geometriai, függvénytani és csoportelméleti új alkalmazásainak lehetőségét.

1934-ben őt kérték fel az Encyclopédie Francaise topológiai fejezetének megírására. 1944-ben lett akadémikus, 1945-ben a Magyar-Francia Társaság elnökévé választották.

Geometriai vizsgálatainak kiindulópontja a topológia és a csoportelmélet. A topológiai leképezések szerkezetére vonatkozó vizsgálatokat egy általa bevezetett fogalom, a regularitás segítségével egységesítette és újabb eredményekkel gyarapította. Foglalkozott a Bolyai-Lobacsevszkij-féle síkgeometria új megalapozásával is.

Megoldatlan topológia problémák
(összeállítás)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal