JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


KEŐD JÓZSEF (Balatonfüred, 1839. nov. 23. – Balatonfüred, 1897. nov. 22.): a Balaton első gőzhajójának kapitánya, az első magyar hajógéptani szakíró.

Középiskolai tanulmányai után színésznek készült, majd a Duna-gőzhajózási Társulat szolgálatában állott, ahol hajóvezetési és gépészeti ismeretekre tett szert. Megszerezte a hajóskapitányi képesítést és 1879-től 1887-ig a Balaton első gőzhajójának, a „Kisfaludy”-nak volt kapitánya. Jókai Mórral együtt részt vett a Balaton Egylet megalapításában. Az első magyar hajógéptani szakíró, mellesleg kiváló szőlész is volt: a Vízügyi és Hajózási Közlöny, a Zalai Közlöny és a Szőlészeti és Borászati Lap munkatársa.

A gőzkazán robbanások okai (Bp., 1885) című munkáját széles körben tankönyvként használták, de már a Gyakorlati hajó gőzgéptan és kazánismeretek (Pest, 1870) című könyve is a korszerű, mechanikai hőelmélet alapján íródott.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal