JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 18.Névnap: Andrea, Ilma
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A drót nélküli távíró feltalálója és az első hazai röntgen-laboratórium létrehozója, KÁROLY IRÉNEUSZ JÓZSEF (Gönc, 1854. márc. 6. – Budapest, 1929. márc. 13.) premontrei szerzetessé szentelésekor vette fel az Iréneusz nevet. Innsbrucki tanulmányainak befejeztével a rend nagyváradi gimnáziumának fizikatanára lett. 1895 tavaszán sikeres kísérletek eredményeként a drótnélküli távírás feltalálója lett; már ekkor több mint 20 méteres távolságot tudott készülékével áthidalni. Elsőként vette telefonhallgatóba a szikratávíró jeleit.

Röntgen az általa 1895-ben felfedezett sugarakról 1896 januárjában tartott előadást Würzburgban – ennek alkalmával nevezték el a sugarakat róla. Az eseményről tudósítás jelent meg a Természettudományi Közlönyben, innen szerzett róla tudomást a nagyváradi fizikatanár és azonnal elhatározta, hogy röntgenlaboratóriumot fog létrehozni. 1896 májusában közérdekű felhívást bocsátott ki, amelyben a lakosság támogatását kérte egy humánus célokból, az arra rászorulók kezelésére szolgáló röntgen-berendezés beszerzéséhez. A felhívás nyomán összegyűlt adományokból hozzá lehetett látni a laboratórium berendezéséhez. Károly Iréneusz párhetes tanulmányútra ment Németországba az új eszköz tanulmányozására. Szeptemberben pedig már meg is nyílt a nagyváradi premontrei gimnáziumban Magyarország első röntgen-laboratóriuma. A szegény sorsú betegek vizsgálata ingyenes volt.

Károly Iréneusz a tudományos kutatások mellett gyakorlati problémákkal is foglalkozott. Nagyvárad villamos világításának megoldásán fáradozott, tanulmányt készített a villamos energia olcsó előállítására a város közelében folyó Jád patak vizének felhasználásával. Élete végéig folytatta fizikai kísérleteit, ezek keretén belül például a kristálydetektorok működését tanulmányozta.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal