JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 20.Névnap: Tivadar, Odett
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.

JÓNÁS DÁVID, (Budapest, 1871. aug. 5. – Budapest, 1951. ápr. 27.): építész, az eklektikus építészetet felváltó premodern stílusirányzatok egyik budapesti képviselője.

Tanulmányait a budapesti műegyetemen végezte, majd Bécsben Felmer és Helmer építészeti irodájában dolgozott. 1900-tólépítészként tevékenykedett Budapesten. Műveivel az eklektikának hátat fordító, új utakat kereső művészek csoportjához kapcsolódott. Legjelentősebb műve, a volt Tolnai Világlapja Dohány utca 10–14. sz. alatti székháza (a későbbi Egyetemi Nyomda) a modern magyar építészet egyik előfutára. Fivérével, Zsigmonddal közösen számos villát és bérházat épített.

Új épületbe költözik a budapesti CEU- Nyílt Társadalom Archívum
(részlet)
Az Arany János utcai Goldberger-ház

A ház premodern stílusban Jónás Dávid (1871–1951) és Jónás Zsigmond (1879–1936) tervezte. A kivitelezési munkákat a Lipták és Társa Építési és Vasipari Rt. végezte, 1910–1911 között.  A Jónás-testvérek tervei alapján épült ház homlokzatát függőleges építészeti elemekkel formázták meg.  A vertikalitást a homlokzaton főképpen a két emeletet összekötő vékony, magas pilaszterek képviselik, amelyek fejezetei sajátosan keleti ihletésűek. A fríz-szakaszban, a tetőszinten a két szélső pilaszter fölött egy-egy rozetta-díszt helyeztek el, a többi négy pilaszter felett, pedig a „Goldberger” feliratot.

A ház tervdokumentumai között található egy még szecessziós jegyeket mutató homlokzatterv is, amelyet 1909. március 9-én szignáltak az építészek. Erről a tervváltozatról elmondható, hogy szecessziós formajegyek főképpen a tetőzet kialakításánál kaptak volna szerepet, míg a homlokzat szerkezete hasonló lett volna a megépült változathoz.

Forrás: hg.hu honlap (Ombrello média)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal