JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


JENEY ENDRE (Radnót, 1891. aug. 26. – Debrecen, 1970. aug. 10.): patológus, higiénikus, mikrobiológus, egyetemi tanár, a bakteriológia, a környezet-egészségügy és a farmakológia szakértője.

A kolozsvári tudományegyetemen szerzett oklevelet (1914). Kezdetben a kolozsvári egyetem általános kór- és gyógytani intézetében dolgozott (1914–19), azután a járványkórházban orvos (1919–20) volt, majd önálló hadtest-higiénikus, a szegedi egyetem általános kór- és gyógytani intézet kutatója és oktatója (1921–34). Közben 1922-ben a berlini Koch Intézetben folytatott tanulmányokat. Két ízben Rockefeller-ösztöndíjat kapott: 1923-ban a Columbia Egyetemre (New York), a Harvard Egyetemre (Boston); majd Angliába, Németországba, Dániába (1928) és a párizsi Pasteur Intézetbe nyert kutatási ösztöndíjat (1925). 1925-től Szegeden egyetemi tanárként oktatott. 1934-től nyugdíjba vonulásáig (1963) a debreceni tudományegyetem közegészségtani és gyógyszertani intézetének egyetemi tanára, dékán, egyúttal az Országos Közegészségügyi Intézet debreceni fiókállomásának igazgatója volt, valamint az 1945-ben szervezett Mikrobiológiai Intézet vezetője. A Magyar Higiénikusok Társaságának elnöki feladatait is hosszú időn át ellátta. Részt vett több folyóirat szerkesztésében. Főleg bakteriológiai, környezet-egészségügyi kérdésekkel, növényi festékek (flavonvegyületek) farmakológiai kutatásával foglalkozott. Kimutatta a májkivonat hatását a vörösvértest képződésére.

Dr. Szállási Árpád: Nobel díj 100 éves történetének első fele
(részlet)

 

Az első „született amerikai” Nobel-díjas Thomas Morgen a kromoszómák öröklődésbeli szerepére mutatott rá. A következő évben (1934) a Whipple-Minot-Murphy USA-beli hármas tette kökinccsé a vérszegénység májterápiáját. Jeney Endre már korábban leírta, de sajnos csak magyar nyelven. A német Hans Spemann az embrionális fejlődésben észlelt szervező hatás felfedezéséért kapta az 1935. évi kitüntetést, a következő esztendeit a brit Henry Dale és az osztrák Otto Leowi az idegimpulzusok kémiai átvivőjének kimutatásáért. A mi nagy dátumunk 1937., Szegedről Szent-Györgyi Albert a biológiai oxidációs folyamatok terén a fumársav katalitikus szerepére, valamint a C-vitamin kémiai azonosítására vonatkozó eredményeiért érdemelte ki a mindmáig egyetlen hazai Nobel-díjat.

 

Forrás: Az Esztergomi Orvosi Kamara honlapja – Kór-lap 2001 XI. évf. 11–12. szám

 

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal