JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2023. november 30.Névnap: András, Andor, Andrea
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


JENDRASSIK ALFRÉD, (Pest, 1866. júl. 1. – Budapest, 1935. máj. 21.): építész, a magyarországi modern kórházépítési alapelvek kidolgozója és alkalmazója.

Oklevelét a budapesti műegyetemen nyerte 1891-ben. 1893-ban állami szolgálatba lépett, előbb a kereskedelemügyi minisztériumban, majd 1903-tól a belügyminisztériumban működött, ahol főleg közegészségügyi építkezésekkel foglalkozott. 1911-ben megnyerte a magyar orvosok és természetvizsgálók vándorülése alkalmából a modern kórházépítés alapelveinek megírására kitűzött pályázatot. Művei között több budapesti és vidéki bérház, villa és templom is szerepel. Legismertebb alkotása a Mátrai Állami Szanatórium.

Mátrai Állami Gyógyintézet
(részlet)

 

Az intézet terveinek elkészítésére Jendrassik Alfréd építészt kérték fel, aki addig már sok egészségügyi épület tervezésével bizonyította hozzáértését.

Az építési munkák elvégzését Csonka László az Első Magyar Magas és Mélyépítési Rt. tulajdonosa versenytárgyaláson nyerte el a gyöngyösi Pavlik Ágostonnal.

A hatalmas építkezés 1927 nyarán kezdődött és 1931 őszén fejeződött be. A létesítmény az ország legnagyobb közegészségügyi intézménye lett átadása idején, rendeltetésének messzemenően megfelelt.

A keleti-nyugati tájolású, 3-4 emeletes főépület déli homlokzata 210 m hosszú. Az épület középső vonulatában helyezték el a kórtermeket, melyek mind déli fekvésűek. Az északi részben kapott helyet a konyha a közös étkezőhelyekkel, a déli vonulatban helyezték el a betegfelvételt és az adminisztrációs helyiségeket.

A főépületen kívül 7 kisebb épület is állt a területen mosoda, garázs, lakóépület, porta céljára.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal