JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 15.Névnap: Anasztázia, Tas
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


HUTYRA FERENC (Szepeshely, 1860. szept.6. – Budapest, 1934. dec. 22.) állatorvost, iskolateremtő tudóst 1883-ban Budapesten avatták orvosdoktorrá. Az Állatorvosi Tanintézet kórbonctani osztályán lett tanársegéd, később a belgyógyászat, járványtan, törvényszéki állatorvostan és hússzemle professzora. 1899-től 1931-ig rektorként állt az Állatorvosi Főiskola élén. Vizsgálatokat folytatott az 1895-ben hazánkra tört amerikai sertéspestis okának felderítésére és az ellene irányuló hatékony védőoltási eljárás kidolgozására. Jelentős tudományos és gyakorlati köz- és állategészségügyi eredményeket ért el a tuberkolózis, a takonykór, a tenyészbénaság és a ragadós tüdőlob elleni küzdelemben.

Világra szóló elismerést váltott ki tanítványával, Marek Józseffel közösen írt német nyelvű kétkötetes, mintegy 2200 oldal terjedelmű belgyógyászati kézikönyve (Jena, 1905), amely még életében számos külföldi kiadásban is megjelent.

Nagy jelentőségű állategészségügyi szervező tevékenységet fejtett ki mint a Párizsban székelő nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal alapító tagja, majd elnöke.

Tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának és számos hazai és külföldi egyetem választotta díszdoktorrá. A magyar állatorvos-tudomány, állatorvosképzés és állategészségügy példaképpé vált általa egész Európában.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal