JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 28.Névnap: Emil, Csanád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


HOLENDA BARNABÁS, (Kám, 1896. júl. 4. – Győr, 1967. febr. 6.): Benedek-rendi pap, tanár, a relativitás-elmélet egyik magyarországi megismertetője.

Tanulmányait Pannonhalmán végezte, bölcseletből Budapesten doktorált, 1919-ben szentelték pappá. Gimnáziumi tanár volt Győrött, Esztergomban, Budapesten (1919–24), főiskolai tanár Pannonhalmán (1924–32), egyidejűleg győri gimnáziumi és pannonhalmi főiskolai tanár a matematikai és elméleti fizikai tanszéken (1932–38), majd gimnáziumi igazgató Győrött (1938–63). Több cikke a Pannonhalmi Szemlében és a Katolikus Szemlében a relativitás elméletét ismertette. Tankönyveket is írt társszerzőként. Kiadatlan kéziratait a pannonhalmi könyvtár őrzi.

Radnai Gyula: Az akadémikus Jedlik Ányos
(részlet)
Alkotások és ítéletek

Jedlik egész munkásságának hozzáértő bemutatására két bencés szerzetes vállalkozott. Holenda Barnabás pannonhalmi fizikatanár különböző folyóiratokban közölt tanulmányait Ferenczy Viktor győri fizikatanár tanulmányai követték. Utóbbi dolgozta fel a legnagyobb részletességgel Jedlik hagyatékát. A Czuczor Gergely Katholikus Gimnázium évkönyveiben 1936 és 1939 között megjelent vaskos tanulmányokat később könyvalakban is kiadták. Ma már nagyon kevés helyen találhatók meg, jó lenne újra kiadni, vagy CD-ROM-on hozzáférhetővé tenni őket.

Ne szépítsük a dolgot: a Magyar Tudományos Akadémiának nem sok köze volt Jedlik „feltámadásához”, az akadémikus Jedlik emlékét is csak a Szt. Benedek rend tartotta életben. Ők javasolták, hogy az 1945-ben megnyitott csepeli bencés gimnázium Jedlik Ányos nevét vegye fel.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal