JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


HOFMANN KÁROLY (Ruszkabánya, 1839. nov. 27. – Budapest, 1891. febr. 21.): geológus, műegyetemi tanár, a magyar földtani térképezés kiemelkedő alakja.

A freibergi akadémián és a heidelbergi egyetemen tanult Bunsen és Kirchhoff vezetésével. 1864-től a budapesti műegyetem ásvány- és földtani tanszékének tanára volt. 1869-ben az akkor szervezett Földtani Intézet főgeológusává nevezték ki. A Természettudományi Közlöny ásvány- és földtani közleményeinek rovatát vezette. Nagy érdemei vannak Magyarország részletes geológiai felvételezésében és a földtani térképezés területén. Tudományos szempontból elsősorban a nyugat-magyarországi kövületes devon-rögök földtani viszonyaira, a Budai- és a Mecsek hegység földtanára, valamint a déli Bakony bazaltjaira vonatkozó vizsgálatai és megállapításai jelentősek. Úttörő munkát végzett Erdély északi részének földtani feltérképezésével, a Budai-hegység korszerű földtani szerkezeti modelljének megalkotásával.

Hofmann Károly
(szócikk)
Magyar Állami Földtani Intézet
Zelenka Tibor: Geológia. A geológia története 1918-ig
FÖLDTAN
(gyűjtőoldal)
Schiff Júlia: A hegy vonzáskörében
(tanulmány)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal