| ||||||||||||||||||
![]() | – ![]() Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült. A búza és a liszt minőségi értékelésének világhírű szakértője, HANKÓCZY JENŐ (Pusztazselyke, 1879. febr. 24. – Budapest, 1939. márc. 2.) a magyaróvári Gazdasági Akadémián végezte tanulmányait. 1904-től a Növénytermesztési Kísérleti Állomás munkatársa, később igazgatója lett. 1905-ben találta fel a farinométert, az első olyan műszert, amellyel a tészta illetve a sikér nyújthatóságát meg lehetett állapítani. Ezt továbbfejlesztve alkotta meg 1912-ben a farinográf lisztvizsgáló és minősítő műszert, amely egyidejűleg határozza meg a liszt vízfelvevő képességét, a sikér minőségét, a tészta kialakulásának idejét, konzisztenciáját, rugalmasságát, lágyulását. A tészta gázfejlesztő képességének megállapítására szolgál világszerte használatos mérőeszköze, a fermentográf. Hankóczy kezdeményezésére indult meg az országos búzakataszter felvétele és a minőségi búzatermesztés elterjesztése. | ![]() ![]() | ![]() | |||||||||||||||
|