JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 14.Névnap: Tibor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


Építész tervezőnek is kiváló első olimpiai bajnokunk, HAJÓS ALFRÉD (Budapest, 1878. febr. 1. – Budapest, 1955. nov. 12.) 1895-ben gyorsúszó Európa-bajnok volt, 1896-ban pedig az athéni olimpián szerzett két aranyérmet is: a 100 m-es és az 1200 m-es úszásban.

Építészmérnöki oklevelét 1899-ben szerezte a budapesti Műegyetemen. Tervezői pályáját Alpár Ignác irodájában kezdte, ahol többek között dolgozott a Mezőgazdasági Múzeum tervein is, majd Lechner Ödön mellett fejlesztette szaktudását. 1904-ben Villányi Jánossal közös építészirodát nyitottak és számos tervpályázaton szerepeltek sikerrel; 1909-ben első díjat nyertek egy miskolci banképületre, majd a zuglói református egyház székházára kiírt pályázaton. Közös munkáik közé tartozott a debreceni Arany Bika szálló (1910), a szombathelyi Általános Hitelbank, a XIV. kerületi Vakokat Gyámolító Országos Egyesület székháza (1912); ezek az épületek az eklektikus stílus jegyeit viselik. 1910-ben készült el Hajós Alfrédnak egy 50 000 fő befogadására alkalmas stadionterve, amely az első világháború kitörése miatt nem valósulhatott meg. Az 1920-as évek elején tervezte az Újpesti Torna Egylet labdarúgó stadionját, majd 1924-ben a párizsi olimpia szellemi versenyén „Ideális Stadion” tervével első díjat nyert. Méltán szerzett számára európai hírnevet az 1931-ben a Margitszigeten megépült Nemzeti Sportuszoda. E munkája alapján hívták meg az 1933-as párizsi építészeti kiállításra. Tervei szerint épült a győri uszoda és a pünkösdfürdői strand is. Budapest 1945-ös ostroma után számos fővárosi középület helyreállítását irányította, például a Vajdahunyadvárét és a Tőzsdepalotáét. 1946-ban Weichinger Károllyal közösen tervezte a hajdúszoboszlói gyógyfürdőt. 1950-ben fél évszázados építész tervezői pályafutása alkalmából aranydiplomát kapott a Műegyetemtől.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal