JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 29.Névnap: Magdolna
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


HABERLE KÁROLY KONSTANTIN KERESZTÉLY (Erfurt, 1764. febr. 11. – Pest, 1832. júl. 1.): botanikus, egyetemi tanár, a magyar növénytan rendszerének új alapokra helyezője.

Erfurtban és Mainzban bölcsészetet és jogot tanult. 1797-től Erlangenben, majd 1800–03-ban Freibergben elvégezte a bányászakadémiát. Itt kezdett el természettudományokkal foglalkozni. 1803-ban visszatért Erfurtba, ahol 1805-ben bölcsészdoktor lett. 1806-tól Weimarban kutatott, az Orbis pictus munkatársa. 1812-ben a napóleoni háborúk elől Brünnbe, 1813-ban Bécsbe, majd Budára költözött. 1817-ben a pesti egyetemen a növénytan tanára lett, ahol 1821-ben orvosi diplomát kapott. Előadásaiban szakított Linné rendszerével és bevezette (hazánkban először) De Candolle természetes rendszerét. A botanikus kert fajállományát közel tízezerre növelte. Munkássága kiterjedt ásványtani, földrajzi, csillagászati, meteorológiai megfigyelésekre és a magyar növénytan történetének kutatására. Oktató és szervező tevékenysége volt jelentős. Sajnálatos módon gyilkosság áldozata lett.

A Füvészkert története
(részlet)

Kitaibel halála után 1817-ben az erfurti származású Haberle Károly professzor veszi át a Kert irányítását. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatai, külföldi tanulmány- és gyűjtőútjai eredményeként rövid idő alatt európai hírűvé fejleszti a közel 10 000 fajt bemutató kertet. Gyakorlati foglalkozásokra rendszeresen viszi hallgatóit a botanikus kertbe, s elsőként (!) szervez botanikai tanulmányi kirándulásokat.

A reformkor a Botanikus Kert történetében is fordulópontot jelentett. József nádor javaslatára az Egyetem (az akkori Pázmány Péter Tudományegyetem, a mai ELTE jogelődje) megvásárolja az Festetics család Józsefvárosban lévő 10 hektáros birtokát. Az 1847-ben megvásárolt park, amelyben a Pollack Mihály által tervezett, 1802-ben felépült vadászkastély is áll, jelenleg is otthonául szolgál az Egyetem kezelésében álló Botanikus Kertnek.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal