JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2023. szeptember 26.Névnap: Jusztina
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


GYARMATI LÁSZLÓ (Balassagyarmat, 1921. ápr. 18. – Madrid, 1980. szept. 1.): gyógyszerész, egyetemi tanár, új eljárások kidolgozója a gyógyszerek felszívódásának vizsgálatára.

Középiskoláit szülővárosában végezte, majd a budapesti Orvostudományi Egyetemen szerzett gyógyszerész diplomát 1949-ben. 1950-ben a Gyógyszeripari Kutatóintézet munkatársa lett. A hazai morfingyártással és mellékalkaloidák kinyerésével foglalkozott, s gyógyszertechnológiai csoportot hozott létre. 1955-től az Egészségügyi Tiszti Iskolán oktatott hivatásos tisztként, majd a Magyar Néphadsereg egészségügyi szolgálatának kutatóintézetében dolgozott. Itt toxikológiai-klinikai laboratóriumot hozott létre, új eljárásokat dolgozott ki a gyógyszerek felszívódásának vizsgálatára. 1971-ben egyetemi tanárrá nevezték ki a Semmelweis Orvostudományi Egy. (SOTE) Gyógyszerészeti Intézetébe, később dékánhelyettes is lett. A Gyógyszerészet és az Acta Pharmacatica Hungarica című folyóiratok szerkesztő-bizottságának volt tagja.

Gyógyszerészeti Intézet – Általános információk
(részlet)
Az Intézet története

A Gyógyszerészeti Intézet első igazgatója Mozsonyi Sándor volt, akinek nevéhez az önálló Gyógyszerésztudományi Kar megalapítása, valamint a gyógyszerkészítés egyetemi oktatásának megalapozása fűződik.

1962-ben, Pandula Egon vette át a tanszék vezetését, jó kapcsolatokat kiépítve a gyógyszeripar prominens szakembereivel. Korai halálát követően 1970-ben Gyarmati László került a tanszék élére, aki megkísérelte a gyógyszerkészítmények gyártásának biofarmáciai oldalát mind az elmélet, mind a gyakorlat vonatkozásában művelni.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal