JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 
Kalászérés (fotó: Legeza Dénes István)

Kalászérés (fotó: Legeza Dénes István)

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


GRUZL FERENC (Budapest, 1897. jan. 10. – Budapest, 1972. nov. 30.): vegyészmérnök, a magyar búzakataszter egyik elkészítője.

Oklevelét a budapesti József Műegyetemen szerezte (1919), bölcsészdoktori értekezését a budapesti tudományegyemen védte meg. Pályáját az Országos Chémiai Intézetben kezdte 1919-ben, itt kezdett gabona- és lisztvizsgálattal foglalkozni. 1928-tól az akkor létesített Gabona- és Lisztkísérleti Intézet osztályvezetője volt. 1939-től 1959-ig, nyugdíjazásáig az intézetet igazgatóként vetette.

1935-ben az ország főbb gabonatermő területein búza- és lisztminősítő hálózatot szervezett és ezzel egyidőben hét, e célt szolgáló laboratóriumot is létesített. E munka eredményeként, Hankóczy Jenővel együtt elkészítették az ún. búzakatasztert. 1940-ben szabadalmaztatta a Laborográf nevű tésztaminőség-vizsgáló műszerét. Rendszeresen oktatott tanfolyamokon és a műegyetemen. 1944-ben nem engedte intézetét nyugatra telepíteni. 1945 után a sok kárt szenvedett intézetet az összes kísérletügyi intézmények közül elsőként hozta helyre. Egyike volt azoknak, akik 1945-ben újjászervezték a Magyar Molnárcéhet, majd 1948-ban továbbfejlesztették Malomipari Tudományos Társasággá. Száznál több cikket és tanulmányt írt, írásaiból megismerhető az utóbbi fél évszázad búza- és lisztvizsgáló módszereinek fejlődése.

A Magyar Szabadalmi Hivatal adatbázisában szereplő szabadalmi bejelentései

(lajstromszám, cím):

128879 Eljárás és készülék tészta fizikai tulajdonságainak vizsgálatára 

102064 Eljárás a liszt sütőképességének fokozására

Dr. Pelsőczi Györgyi: A harmincas évek magyar tudománya
(részlet)

 

A mezőgazdasági kémia fontos területe volt a liszt kutatása. Magyarország nagy liszt-exportőr volt. Malomiparunk mind nagyság, mind technika szempontjából a világ élvonalában járt. Fontos megemlíteni az Országos Gabona és Lisztkísérleti Intézetben folyó tudományos munkát, melyben nagy érdemeket szerzett Hankóczy Jenő és Gruzl Ferenc. Õk a gabonafélék nemesítésével, elsősorban a búza- és búzaliszt korszerű kémiai és mikrokémiai vizsgálatával, a vizsgálati műszerek továbbfejlesztésével szereztek maradandó érdemeket nemzetközi viszonylatban is. Baross László növénynemesítői tevékenységével vált világhírűvé.

 

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal