JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 20.Névnap: Tivadar, Odett
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


GORJANC IGNÁC, (Csepel, 1924. júl. 31. – Jászberény, 1987. febr. 10.): fémmunkás, gépészmérnök, több évtizeden át a jászberényi Lehel hűtőgépgyár vezetője.

1943-ban vas-és fémesztergályos szakmát szerzett, 1953-ban elvégezte a budapesti műszaki egyetemet a Gépészmérnöki Karon. 1953-ig Csepelen dolgozott, 1954-től a jászberényi Fémnyomó- és Lemezárugyár főmérnöke, 1955-től igazgatója lett. 1964-től a budapesti Hűtőgépgyár és a Fémnyomó- és Lemezárugyár egyesülésével létrejött új jászberényi Hűtőgépgyár igazgatója, 1968-tól haláláig vezérigazgatója volt. Jelentős szerepet játszott az európai színvonalú háztartási és kereskedelmi hűtőgépgyártás megvalósításában. 1967-től haláláig országgyűlési képviselőként, 1980-tól az országgyűlés ipari bizottságának elnökeként tevékenykedett. 1976-tól a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének alelnöke volt.

Kiss Erika: Ami egy könyvből kimaradt
(részlet)
Gorjanc Ignác

Gorjanc Ignác a diplomázás után rövid ideig a szerkesztésben dolgozott, majd a hüvelygyártó üzem vezetője lett. Onnan irányították Jászberénybe 1954-ben főmérnöknek. Akkor 29 éves múlt. 1955-től már ő a Fémnyomó és Lemezárugyár – eredetileg acélhüvely gyártásra alapított vállalat – igazgatója. A legendák között említhető, hogy esztergályos múltjára annyira büszke volt, hogy akit lehetett, a maga módján „levizsgáztatott” az esztergálás egy-egy apró fortélyából. Nagy érdeme, hogy amikor látszott – megfelelő alapanyag hiánya miatt – Jászberényben acélhüvelyeket nem tudnak gyártani, új profilt talált a gyárnak. Átszervezés, gyárösszevonás eredményeként a Hűtőgépgyár 1964-ben alakult jászberényi központtal, 1968-tól már vezér-igazgatóként irányította.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal