JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 15.Névnap: Anasztázia, Tas
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A magyar botanikatörténet jeles tudósa, GOMBOCZ ENDRE (Sopron, 1882. jún. 9. – Budapest, 1945. jan. 16.) a budapesti tudományegyetem elvégzése után gimnáziumi majd egyetemi tanár lett, 1929-től nyugdíjba vonulásáig pedig a Nemzeti Múzeum növénytárának vezetője. 1906-ban jelent meg a Sopron megyei flórakutatásának eredményeit összefoglaló kiadvány, majd a nemzetközi elismerést is hozó monográfiája a hazai nyárfa-nemzetségről. Igen sok népszerűsítő, természetvédelmi szempontokat is tartalmazó cikke jelent meg a Természettudományi Közlönyben és olyan nagysikerű kiadványok fűződnek a nevéhez, mint a Kincseskönyv, Az otthon és gazdasága, a Természet Világa sorozat, valamint az első magyar Természettudományi Lexikon.

Legmaradandóbb műveit a magyar botanikatörténet és bibliográfia területén alkotta; ezeket ma is forrásmunkaként használják. Írt a pesti egyetemi botanikus kert és a tanszék, valamint a Természettudományi Társulat történetéről, a magyar flórakutatásról. Buda ostromakor bekövetkezett halála megakadályozta abban, hogy utolsó nagy művének, az általa sajtó alá rendezett Kitaibel-féle, addig publikálatlan útinaplónak a megjelenését megérhesse.

Tardy János: Gondolatok Gombocz Endre soraihoz
(cikk)
Gombocz Endre: Az első hatóságilag védett növény hazánkban
(tanulmány)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal