JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


Az irodai sokszorosító technika fejlesztője, a stencilgép és –papír feltalálója, GESTETNER DÁVID (Csorna, 1854. márc. 20. – London, 1939. márc. 18.) elemi iskolái után nagybátyja üzletében volt hentesinas és igen fiatalon, 17 éves korában elhagyta Magyarországot. Bécsben, Amerikában alkalmi munkákból, utcai árusítóként élt, tehetségét, műszaki érzékét Londonban bontakoztatta ki az 1880-as évektől kezdve.

1880-ban kapott szabadalmat első találmányára, a „kerekes toll”-ra (cyclostyle pen), amely egy apró fogakkal ellátott kerék volt, és a papírt a kívánt mintával perforálta. Ezt az ötletet használta fel következő találmányánál, a sokszorosító gépnél: egy papirosból különféle mintákat kivágva, majd azon festékes hengert átgördítve a perforált papír alá helyezett másik lapon megjelentek a kivágott minták. A sokszorosítás azonban a papírok minősége miatt nem volt tökéletes; Gestetner rájött, hogy az általa kifejlesztett módszerhez a forgalomban levő, rövidszálú rostokból készült papír helyett hosszúszálas, finom rostokból készült, selyempapír minőségű anyagot kell használni. Ennek gyártási technológiáját is kikísérletezte. A stencil készülék először egy közönséges faláda volt, kézi adagolással; ezt azután több lépésben tökéletesítve jutott el a feltaláló az önműködő sokszorosító készülékhez. Ennek gyártására alapított üzeme hamarosan a világ egyik legnagyobb ilyen profilú gyárává fejlődött.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal