JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 14.Névnap: Tibor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


GERGELY JENŐ (Kolozsvár, 1896. márc. 4. – Kolozsvár, 1974. máj. 10.): romániai magyar szakíró, a nem-euklideszi geometria szakértője.

Tanulmányait szülővárosában, a református kollégiumban (1914) és az egyetem matematikai karán (1918) végezte. 1920-tól 1948-ig a kolozsvári Marianum leánygimnáziumban tanított; 1947-től nyugalomba vonulásáig a Bolyai Tudományegyetemen, majd a Babeş-Bolyai Egyetem matematika karán adott elő, ezzel párhuzamosan a Számítási Intézet munkatársa volt 1952–62-ben. A nem-euklideszi geometriáról több nyelven jelentek meg publikációi, mindenekelőtt a Bolyai- és Lobacsevszkij-, valamint Hilbert-féle terekkel kapcsolatban hazai és külföldi matematikai szakfolyóiratokban. A Matematikai és Fizikai Lapok, valamint a Zentralblatt für Mathematik (Berlin) munkatársa. A Bolyai János élete és műve c. kötetben tanulmánya jelent meg (1953).

Staar Gyula: A Bolyai-kép formálói. Beszélgetés Kiss Elemér és Weszely Tibor marosvásárhelyi kutatókkal
(részlet)

A magyar matematikusok Bolyai Jánosról nevezték el társulatukat. Ez a név a kivételes tehetség, a nemzetközi mércével is a legmagasabbra értékelt tudományos alkotás jelképe hazánkban. Nem véletlen, hogy róla, munkájáról századunkban cikkek, monográfiák sora jelent meg. Azt hittük, a hiteles Bolyai-arcképnek szinte minden lényeges vonását ismerjük. Akkor előlépett két ember Marosvásárhelyről, akik újra kezükbe vették a féltve őrzött Bolyai-kéziratokat, és alapos szakmai felkészültséggel bennük kincsekre leltek. Két alapmű született. Weszely Tibor Bolyai János matematikai munkássága (Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1981) című művéről Vekerdi László így írt: „Weszely Tibor könyve kiszabadította Bolyait a paralelák börtönéből, s megmutatta azt a mérhetetlenül tágasabb teret, amit lángelméje, túl a paralelákon, a matematikai gondolkodás egész világába nyitott.”

A legújabb fejlemény pedig az Akadémiai Kiadó és a Typotex Kiadó közös gondozásában a múlt évben angolul és magyarul is megjelent kötet, Kiss Elemér Matematikai kincsek „Bolyai János kéziratos hagyatékából” című munkája.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal