JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 15.Névnap: Anasztázia, Tas
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


GEGŐ JÓZSEF ADOLF, (Marót, 1746. jan. 29. – Kolozsvár, 1812. ápr.15.): piarista matematikus, oktató és tankönyvíró, csillagászati kutató.

Számos neves korabeli iskolában oktatott. 1778–1809 között a kolozsvári római katolikus Líceum csillagvizsgálójának vezetőjeként tevékenykedett. Az 1798-as tűzvész után fontos érdemei voltak az intézmény újraszervezésében. Jelentős tankönyveket írt, részletesen foglalkozott a gyakorlati geometria oktatásával, a felmérés (telekfelvétel, térképszerkesztés) és az időmérés kérdéseivel. Hallgatóival szférikus mérési gyakorlatokat végeztetett, lakásán is meridián távcsövet szerelt fel.

Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király és az általa alapított iskola története
(részlet)

1776-ban a piarista vagy kegyesrendiek veszik át az intézet vezetését, a tanintézet neve ekkortól Királyi Akadémiai Líceum, de többnyire „universitas”-ként emlegetik. 1784-ben II. József megfosztja egyetemi rangjától. A Farkas utcai déli oldalon álló egyemeletes épületet az 1798-as tűzvész nagyon megrongálja, helyére húzzák fel 1817-1821 között az iskola mai kétemeletes empire stílusú épületét. A piarista tanári karból a könyvgyűjtő Koros Imre, a történész Koppi Károly, a filológus Katona Dénes és a csillagász Gegő József Adolf tűnik ki. A diákok sorából Jósika Miklós regényíró a leghíresebb, de a Petőfi életrajzából ismert Teleki Sándor, a régész Torma Károly is itt tanult. A tanintézet e főiskolát is magába foglaló korszakának az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc vetett véget.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal