JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


FRÖHLICH PÁL (Torzsa, 1889. dec. 6. – Szeged, 1949. okt. 15.): fizikus, egyetemi tanár, a polarizációs színkép felfedezője.

Egyetemi tanulmányait Budapesten végezte. Mint ötödéves egyetemi hallgató, Eötvös Loránd meghívására részt vett a balatoni és erdélyi geofizikai kutatásokban. Az I. világháborúban katonai szolgálatot teljesített, megsebesült és tanulmányait csak hosszabb megszakítás után folytatta. 1918-ban doktorált, 1923-tól a budapesti egyetem magántanára, 1924. szeptembertől a szegedi egyetem kísérleti fizikai tanszékén tanár volt. 1928-ban a szegedi új Kísérleti Fizikai Kutató Intézet megszervezésével bízták meg, e célból állami kiküldetésben a német egyetemek fizikai intézeteit tanulmányozta. 1942–43-ban az egyetem rektora volt. Klasszikus optikai kutatásai mellett a 20-as évek közepétől érdeklődése a kolloidfoszforok felé fordult, főleg a zselatinfoszforok lumineszcenciáját vizsgálta. 1925-ben a baltimore-i és a chicagói egyetemen folytatta ilyen irányú kutatását, melyekkel e szakterület legkiválóbbjai közé emelkedett. Munkásságának eredményeit főként a Physical Review, a Zeitschrift für Physik, a Kolloid Zeitschrift és az Acta Chem. Phys. Univ. Szegediensis című folyóiratokban tette közzé.

Fröhlich Pál
(szócikk)
Évfordulós emlékcsarnok: Fröhlich Pál
(szócikk)
Fröhlich Pál
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal