JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


Az első jelentős magyar fizikusnő, FORRÓ MAGDOLNA (Zsámbok, 1904. aug. 21. – Evanston (USA), 1995. ?) hazánkban először kezdett a kozmikus sugárzás kutatásával foglalkozni, és az elsők között használt ultrarövid hullámú technikát fizikai méréseknél. 22 éves korában készített doktori értekezésének témája a dielektromos állandó rövidhullámokon való mérése volt. Ugyanebben az évben gázok dielektromos állandójának méréséről is közölt egy tanulmányt. Göttingeni tanulmányútján alkáli-halogenid kristályok optikai tulajdonságait vizsgálta. 1930-ban nagy jelentőségű vállalkozásba fogott: kozmikus sugárzást mérő laboratóriumot létesített a Pázmány Péter Tudományegyetemen. Még ebben az évben megkezdte a méréseket munkatársával, későbbi férjével, Barnóthy Jenő mérnök-fizikussal. Vizsgálataik főként a sugárzás intenzitásának és a Föld mágneses erőterének a kölcsönhatására vonatkoztak. Mivel a további mérésekhez vastag abszorbens rétegre volt szükség, újabb mérő laboratóriumukat a dorogi bánya egyik 315 méter mélységben fekvő járatában rendezték be.

1945 után férjével elhagyták az országot. Az Egyesült Államokban Forró Magdolna még több, mint 25 éven át oktatott különböző egyetemeken és intézetet alapított Forro Science Corporation néven, melynek Barnóthy lett a műszaki igazgatója. További kutatásaik az atomfizikán és a kozmikus sugárzáson kívül biofizikai témákra is kiterjedtek.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal