JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2023. szeptember 27.Névnap: Adalbert
    
 
Hónapok
 
Az Országház belülről(Fotó: Konkoly-Thege György)

Az Országház belülről
(Fotó: Konkoly-Thege György)

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A szegedi Fogadalmi Templom építője, FOERK Ernő (Temesvár, 1868. febr. 3. – Budapest, 1934. jan. 26.) eredetileg szobrásznak készült, közben építőmesteri gyakorlatot szerzett, majd a bécsi Képzőművészeti Akadémián tanult. 1891-től Steindl Imre asszisztense volt a Műegyetemen és irodájában is dolgozott; ő irányította az Országház belsőépítészeti munkáit. Három évtizeden át volt a Felső Építőipari Iskola tanára, ahol tanítványaival jelentős műemlék feltáró és restauráló munkát végzett; utóbbi keretében ő irányította a kalocsai székesegyház és a román kori ócsai templom restaurálását. Eklektikus épületein – több, mint félszáz templomot tervezett – szívesen alkalmazta a középkori építészet román illetve gótikus elemeit. Legjelentősebb munkái: a szegedi Dóm, a zágrábi Főposta (Sándy Gyulával), a budapesti domonkos rendi és a beregi Vállajon álló impozáns római katolikus templom, valamint az újpesti, egykori Fa- és Fémipari Szakiskola a Görgey utcában.

Építészeti tárgyú könyvei is jelentősek, például A szerb-ortodox templomtípus fejlődése (1927), A magyar építészet rövid története (1929), Az építészeti stílusok fejlődése (1932).

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal