JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2023. november 30.Névnap: András, Andor, Andrea
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A higiénia egyik legismertebb magyar művelője, a közegészségtan első hazai egyetemi előadója, FODOR JÓZSEF (Lakócsa, 1843. júl. 16. – Budapest, 1901. márc. 20.) a pesti tudományegyetemen szerzett orvos-, majd sebészdoktori oklevelet. Tanársegédként államorvostant: a mai igazságügyi orvostannak megfelelő tárgyat oktatott az egyetemen, emellett kórboncnoki munkát végzett a Rókus Kórházban. Egy állami ösztöndíjnak köszönhetően kétéves európai tanulmányútra indulhatott: járt Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában. Az angliai közegészségügyi viszonyokról 500 oldalas könyvet írt, mindenütt összehasonlítva az ottani körülményeket a hazai helyzettel és javaslatokat téve a magyar közegészségügy javítására. 1872-ben Kolozsvárott lett az államorvostan tanára, majd 1874-ben Budapesten ő szervezte meg a közegészségtani tanszéket s készítette el az oktatási programot. Elsőként bizonyította a víz tífuszt terjesztő szerepét s indította meg hazánkban a bakteriológiai kutatásokat.

Kezdeményezője volt az iskolaorvosi hálózat megteremtésének, az egészségügyi ismeretek széleskörű terjesztésének. Javaslatot dolgozott ki vízvezeték- és csatornahálózat kiépítésére. Széleskörű oktató-, kutató- és szervezőmunkája közben, ereje teljében, 58 évesen halt meg.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal