JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 15.Névnap: Anasztázia, Tas
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


FÁY DÁVID (Fáj, 1721. jan. 12.(?) – Sao Juliano de Barra, 1767. jan.-febr.(?)): jezsuita hittérítő, dél-amerikai magyar utazó, néprajzi gyűjtő.

Nagyszombatban és Bécsben tanult, Sopronban és Győrben tanított. 1752-ben hittérítőként a dél-amerikai portugál gyarmatokra indult. Ottani működése az észak-brazíliai Sao Marcos öbölbe torkolló folyók mellékére terjedt ki, ahonnan érdekes földrajzi és néprajzi adatokat tartalmazó leveleit küldte Magyarországra. Másfél évszázaddal később nyomtatásba került, fennmaradt levelei értékes tudósítások az ÉK-brazíliai indián törzsekről: (Földrajzi Közlemények 1910; Földgömb 1938/2-4. sz.)

Több ízben ellentétbe került a helyi hatóságokkal, ami végül életének tragikus végéhez vezetett: a gyarmati hatóságok letartóztatták, és 1762-ben Portugáliába szállíttatták.  A hírhedt Sao Juliano börtönben hunyt el, hosszú szenvedés után.

F. Z.: Szent kísérlet
(részlet)

 

Egy elfelejtett magyar jezsuita: Fáy Dávid

 

A jezsuiták népiskolákat, középiskolákat alapítottak, sőt egyetemük is lett. Kikapcsolódásul énekkarokat és színköröket szerveztek indiánok számára, színdarabokat taníttattak be és játszattak el velük. Az alkoholt száműzték a redukciók területéről. Ebbe a csodálatos világba került Fáy Dávid 1753 júliusában. Az indiánok térítésével hamarosan saját redukciója lett, amely egyik mainzi rendtársa szerint a legszebb keresztény település volt. Szerzetesi élete is ekkor ért végleg révbe: 1755. április 13-án a maranhaói tartományfőnök kezébe letette a négyes fogadalmat. A redukció szervezése azonban hatalmas terhet jelentett számára, hiszen szívvel-lélekkel irányította az egész közösség életét, és a mindennapi tennivalók jócskán felőrölték energiáját. Ezért elöljárója 1757-ben visszarendelte a maranhaói kollégiumba, hogy kicsit kikapcsolódjon és csak tanítással foglalkozzon. Átmenetinek gondolták ezt a megoldást, de Fáy Dávid már sohasem térhetett vissza indiánjai közé.

 

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal