JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 15.Névnap: Anasztázia, Tas
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


Az akkumulátor egyik feltalálója, FARBAKY ISTVÁN (Nyíregyháza, 1837. aug. 15. – Selmecbánya, 1928. dec. 3.) a selmecbányai bányászati és erdészeti akadémián tanult, majd annak matematikai és mechanikai tanszékén lett tanár. Kidolgozta az akadémia átszervezésének tervét, és ennek megfelelően 1872-től a gépészet tanáraként működött.

Több jelentős találmánya volt, így például a Sóltz Vilmossal közösen alkotott vízgázfejlesztő készülék, amely a millenniumi kiállításon aranyérmet nyert. Legfontosabb találmánya a Schenek István tanártársával közösen kidolgozott akkumulátor. Ebben az időben még téves nézetek éltek az ólomakkumulátor működéséről. Farbaky és Schenek egyrészt ezt tisztázta, másrészt az elvi kérdések kifejtése mellett egy később jól bevált szerkezeti kialakítást és gyártási eljárást javasoltak az akkumulátor ipari előállításához. A selmeci bányaigazgatóság világítását 60, az akadémiáét 104 akkumulátorral oldották meg. Ezek fajlagos teljesítmény, élettartam, megbízhatóság tekintetében messze meghaladták az akkoriban kapható, neves európai cégek által gyártott berendezéseket.

Farbaky jelentős szakirodalmi munkásságot is kifejtett, írt a szállítókötelek terhelhetőségéről, a fogaskerekek méretezéséről, a fűrészgépek teljesítményének növeléséről. Írásai főleg a Bányászati és Kohászati Lapokban jelentek meg. Számos társadalmi tisztséget is viselt, 9 évig Selmec országgyűlési képviselője volt.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal